Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи картофени площи в Родопите са заразени с мана

Снимка: БГНЕС
Картофите в Родопите са заразени с мана. Площите на дребните производители са изцяло засегнати от болестта. По-възрастните хора обясняват, че причината е влажното време и силното слънце. Според специалистите, обаче маната е следствие на немарливостта на земеделските производители, които не са провели необходимите противозаразни мерки.

Маната е гъбно заболяване, което може да се развие за 24 часа по картофените растения. В началото може да има по едно или две петна по листата, а на следващата сутрин цялата нива да е изсъхнала като опожарена, обясни Тодорка Паунова - началник отдел "Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните.

Според нея причината да има мана не е във времето, а защото земеделските производители не започват навреме борбата срещу маната и не ползват подходящи препарати.

Ползва се години наред, който препарат по принцип е идеален, но не може ежегодно. Самата гъба получава устойчивост към активното вещество на препарата и няма как да действа. Другият проблем е, че производителите нямат създадена традиция да пръскат предпазно картофите, наистина има засегнати площи на 100 %. Но пък при производители, които са си извели, както трябва борбата, няма никакъв проблем, площите са идеални, обясни Паунова.

 Иван Манджуков от Момчиловци е крупен картофопроизводител. Той твърди, че малките производители нямат време и възможности. Техните картофи наистина са засегнати. Сега съм в една нива, която почти е унищожена. При големите производители  явлението е хванато, но не е масово, разказа той.

Стопаните, за да пазят това, което е долу в почвата, трябва да окосят картофите там, където всичко е изсъхнало. Могат и да напръскат с 3-процентов разтвор на син камък, за да може да се унищожи самата спора на гъбата, защото след всеки следващ дъжд спората влиза в почвата. Оттам заразява вече готовата продукция в почвата, съветват специалистите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44