Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината се удължава действието на проекта, който предоставя услугата "личен асистент"

Снимка: Петя Генова

Удължава се действието на проекта "Подкрепа за достоен живот", който предоставя услугата "личен асистент", съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Срокът на действие е до края на годината.  Този проект осигурява на хора с трайни увреждания да ползват услугите на лични асистенти. Проектът "Подкрепа за достоен живот" се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.

Габровската община също ще предоставя подкрепа на самотно живеещи и хора с увреждания, които имат нужда от помощ в бита. Услугата „Социален асистент“ ще се финансира със средства от местния бюджет. 

Досега помощ в домашна среда се осигуряваше на възрастни и деца чрез проект с европейско финансиране, който приключи в края на март тази година. Габровската община ще гарантира на нуждаещите се необходимата подкрепа, като ще я финансира от местния бюджет. 26 000 лева от фонд «Резервен» е сумата до края на годината, утвърдена от Общинския съвет. 9 асистенти ще полагат грижи и ще подпомагат самотно живеещи хора, възрастни и деца с увреждания. С европейския проект бяха обхванати последно 127 нуждаещи се. Сега ще се възползват значително по-малко - 36. Услугата е почасова, като потребителите заплащат такса според броя на часовете през месеца. Подбор на желаещите да ползват асистент, както и на кандидатите за работа, се извършва от общинското заведение за социални услуги. Помощ в ежедневието ще бъде осигурена от месец август.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44