Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: България не е изпратила формално искане за приемане в общия европейски надзор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До Европейската централна банка все още не е изпратено формално искане от България за приемане в единния надзорен механизъм на Европейския съюз. Това отговориха от банката във Франкфурт на запитване на "Хоризонт".

Взехме под внимание заявленията направени от българските власти - казаха от пресслужбата на Европейската централна банка, след молба на Националното радио да коментират обещаната незабавна готовност за процедура по кандидатстване на страната ни за членство в единния надзор на банките в Евросъюза, която президентът Плевнелиев обяви вчера при консултациите с политическите партии.

Второто изречение от писмения отговор гласи:

ЕЦБ още не е потърсена формално.

Часове по-рано обаче Българската народна банка съобщи, че вече е осъществила контакт с изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава Плевнелиев и президента на банката Марио Драги за стартиране на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на ЕС.

От финансовата институция базирана във Франкфуркт отказаха понататъшни коментари за възможните варианти и срокове, българските банки да попаднат под общия европейски надзор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44