Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се правителството да актуализира държавния бюджет

Снимка: БГНЕС

Очаква се на днешното си заседание правителствотода актуализира държавния бюджет.

Призивите за актуализация от седмица насам идват от страна на опозицията и независими експерти, които предупредиха, че държавата ще трябва да увеличи разходите си на фона на кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), чиито пасиви може би ще се компресират с държавни средства. Към банковата криза се добавят и финансовите проблеми на НЗОК, и съмненията за изпълнението на приходите в хазната.

При консултациите с партиите при президента беше постигнато съгласие да се увеличи бюджетният дефицит и таванът на държавния дълг, за да може, след като премиерът Пламен Орешарски подаде оставка, служебното правителство да е по-гъвкаво в условия на разпуснат парламент. Точните параметри на актуализацията все още са неизвестни публично.

Според европейските правила за финансова дисциплина държавите не бива да харчат повече от 3 на сто от БВП, а правителственият дълг не може да надвишава 60% от БВП. В противен случай следват глоби от Брюксел.

Кабинетът ще приеме и позиция за предстоящата по-късно през деня специална среща на лидерите на ЕС. Позицията на премиера Орешарски, поне до вчера, остана неясна за това кого ще предложи за български еврокомисар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44