Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП предлага депозитите в КТБ да бъдат покрити с активи на самата банка

Снимка: БГНЕС

От БСП предлагат депозитите на граждани и фирми в Корпоративна търговска банка да бъдат покрити и с 2 милиарда лева от доказаните от одиторите високоликвидни активи на банката. Така, според социалистите, данъкоплатците няма да бъдат натоварени по никакъв начин.

Социалистите коментираха, че активите и пасивите  на КТБ са близо шест милиарда лева като гарантираните влогове на физически и юридически лица са 3,7 милиарда лева, които ще бъдат обезпечени. БСП предлага източникът на тези 3,7 милиарда лева  да са 2 милиарда лева, осигурени от гаранционния фонд и 1,7 милиарда, осигурени от Министерството на финансите чрез емитиране на държавен дълг.

Депутатът от БСП професор Румен Гечев поясни, че един от основните проблеми при търсенето на решение е това какво става с негарантираните влогове, които касае държавни или частни фирми, както и физически лица.
Тези два милиарда активи могат да бъдат използвани за разплащане с негарантираните депозити на фирми и граждани. Това означава, че  българските данъкоплатци няма да бъдат ангажирани с нито една стотинка с решаването на този въпрос. Решението на проблема КТБ в тази схема е в самото КТБ, тоест продажба на неговите активи.
БСП предлага всички депозити, които са над сто хиляди евро да бъдат обезпечени с активи на КТБ, без никакви лихви, добави Румен Гечев.
Даже и със собствени средства вложителите, които са поели своя пазарен риск, трябва да платят и пазарната цена. Да не се начислява никаква лихва не само пазарна върху главницата. По този начин спасяваме няколкостотин български фирми от евентуална възможност за фалит, безработица и допълнителни тежести върху бюджета, каза проф. Гечев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44