Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда започва спешна проверка във фирма "Пиринска мура" в Банско

Снимка: БГНЕС

Инспекцията по труда започва спешна проверка във фирма "Пиринска мура" в Банско по сигнал на КНСБ. Според сигнала, собственикът на фирмата е упражнил натиск върху работниците да подават заявления за напускане и да подписват срочни договори за работа в новото му дружество “Грос мебел”. 

Регионалният координатор на КНСБ Димитър Чобанов е категоричен, че нарушенията в "Пиринска мура" са много тежки и доказуеми: "

Оказал е груб натиск спрямо работниците и служителите, принуждавайки ги да подписват нови трудови договори с предприятие "Грос мебел". Около 100 работници от "Пиринска мура" са сключили трудов договор, а останалите около 130 работници и служители са били уволнени. И двете предприятия са собственост на Александър Грос".


Преди време управителите на "Пиринска мура" внесоха уведомление в Агенцията по заетостта за масови съкращения на 104 служители в завода с аргумента, че протестите на хората са били основна причина за загуба на пазари и клиенти. Сред задължителните при масови съкращения документи е протокол за уведомяване и съгласуване на критериите със синдикатите, припомни Чобанов:

"Ние категорично не приемаме и оспорваме съществуването на протокол, отнесен в Инспекцията по заетостта".

Какви са основните притеснения на синдикалистите: "Да не би след прехвърлянето собствеността на "Пиринска мура" в "Грос мебел" да се получава едно източване на предприятието и след това да няма материални активи, от които да се обезпечат вземанията на работниците и служителите, които са съкратени".

Дължимите заплати към работниците са за три месеца, а на уволнените без предизвестие трябва да се изплатят и двумесечни обезщетения. Какви са очакванията от днешната проверка: "На ход е Инспекцията по охрана на труда. Ако отговорът, който дадат те, не ни удовлетвори, ще сигрализираме министъра на труда и социалната политика", каза Чобанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44