Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките деца ще могат да се свързват директно с полицията чрез програма на мобилните телефони

Гръцката полиция пуска от днес безплатна програма за мобилните телефони на децата, чрез която те ще се свързват в реално време с отдела за борба с престъпността срещу малолетни. Медиите започнаха кампания за популяризиране на новата програма, както сред децата, така и сред родителите им. Програмата е предназначена за връзка с деца, които се чувстват заплашени, независимо от вида на риска.

Министърът на обществения ред запозна медиите с новата програма и започна кампания за нейното популяризиране. От отдела за борба с компютърните предстъпления очакват в рамките на два месеца над половин милион потребители на мобилни телефона да свалят програмата, а до една година това да са повече от три милиона потребители.

В последните години се забелязва ръст на престъпленията в интернет пространството, а повечето деца все още нямат познания и критерии да усетят опасностите, поясниха експерти от полицията. Министерството по защита на гражданите и специалните служби към него започват от началото на учебната година масивна кампания сред деца още от първи клас.

Програмата ще свързва малолетните както с дежурни психолози в полицията, така и с компютърни специалисти. Престъпленията в домашна среда срещу малолетни често остават неразкрити, защото децата не знаят или се страхуват да се обърнат за помощ към външни лица. Програмата им осигурява пълна анонимнист и директна връзка със специалисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44