Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закрива се Националният център по наркомании

Момчил Василев, гл. изследовател в Национален фокусен център за наркотици и наркомани, Дорита Кръстева (вляво) и Александрина Алексова (вдясно)

Националният център по наркомании не се премества, а се закрива. Това заяви директорът на Центъра д-р Цвета Райчева по повод предложението на здравното министерство той да мине под структурата на Националния център по обществено здраве.

Ние приемаме, че финансовата ситуация, в която се намира държавата, ако се налага спестяване на средства, тази мярка би била неизбежна и бихме я приели, каза Цвета Райчева.

Тук обаче не става въпрос за това, че няма да има промяна  върху бюджета. Приемаме дори Центърът да се премести в  друга институция, за да се подобри дейността му, но това би трябвало да стане като се запази поне досегашният и тъй недостатъчен капацитет и неговата цялост, а не да се потопи между експертите от другите различни области - хранене, тютюнопушене и какви ли не други, да се загуби индентичността и образа на Националния център по наркомании.

Закриването на Центъра не просто застрашава трудовия договор на работещите там, каза Момчил Василев - експерт от Центъра.

Това е процес на разграждане на една институция, която е събрала компетентността на много хора и експерти, които са работили години за нея.

Доктор Александър Ангелов обясни какви са последиците от закриването на Центъра.

В момента Националният център е страна-партньор по доста международни спогодби, с ООН, с Отдела  за наркотици, с Европейската комисия и Европейския център за мониторинг. Със закриването на Националния център това партньорство не може автоматично да отиде в Центъра за обществено здраве, няма как да се прехвърли, това е дългогодишна работа. Какъв ще е отзвукът в европейските структури с оттеглянето от това партньорство?

В Националния център по наркомании има липса на кадри, а не нужда от съкращаването им, категорични са лекарите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44