Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

97 случая на измами с пари от еврофондовете у нас за 2013 година

България е сред страните, установили и докладвали в ОЛАФ най-голям брой злоупотреби със средства от еврофондовете.

През 2013-а българските власти са информирали Европейската служба за борба с измамите за 97 случая на обща стойност близо 9 милиона и 400 хиляди евро.

Най-много от нарушенията са били в селското стопанство - 82, където засегнатата сума доближава 3 милиона евро, следват предприсъединителните фондове с 8 случая на стойност близо 5 и половина милиона.

На ОЛАФ са били докладвани и 5 случая на измами с пари за кохезионна политика, както и 2 със селскостопански фондове.

Общия брой на обявените пред ОЛАФ измами е бил по-голям в две страни - Италия и Румъния.

В представения днес годишен доклад на Европейската комисия за защитата на финансовите интереси на Съюза е отбелязано още, че наложените на България финансови корекции, заради различни нередности, са били в размер на 19 милиона евро.

Комисията отправи призив към всички страни-членки да положат повече усилия за предотвратяване и разкриване на измамите с европейски средства, чиято обща стойност за 2013-а е близо 300 милиона евро.

През този период са били взети 217 решения за спиране на плащания към различни страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44