Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перник на крачка от бедствено положение заради криза с боклука

Снимка: архив
През летните месеци в Перник назря един проблем, зародил се още през април. Слушатели алармираха, че кофите за боклук в града преливат.

Перник е на крачка от обявяване на бедствено положение заради кризата с боклука, обяви преди дни пред Общинския съвет кметът на общината Росица Янакиева. Тя обвинява фирмата, която отговаря за чистотата в миньорския град, че умишлено отказва да чисти и така „подлага 100 000 души на терор и опасност от зарази“, както и че по селата боклукът изобщо не се извозва по график, извозвала само боклука от контейнерите, но не чистела около тях. Голяма част от съдовете за смет пък били в лошо състояние с изпочупени колела и капаци.

В общината е внесена подписка на 100 души от селата Рударци и Кладница, че боклукът им не е извозван близо месец. Росица Янакиева поиска жалбите да бъдат пращани до нея и заяви, че ще ги внесе в съда.

Общината и сметопочистващата фирма водят дела. Споровете са за сумите, които общината има да изплаща и какво вече е изплатено. Договорът изтича в края на годината. Вече има изготвена процедура за избор на нова фирма, която да извършва комуналните услуги.

Още за причините за проблема и какво се прави за решението му чуйте в разговора със зам.-кмета на Перник Росен Йорданов и управителя на фирмата, която отговаря за чистотата в миньорския град - Вера Игнатова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.