Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК излезе с предложение за повишаване на енергийната ефективност

Европейската комисия излезе с предложение за повишаване на енергийната ефективност, което предвижда до 2030-а година да бъдат постигнати енергийни икономии от 30 на сто. Един от аргументите е намаляване на енергийната зависимост на Европейския съюз.

Всеки един процент икономии на енергия ще означава намаляване на вноса на природен газ с 2,6 на сто, показват изчисленията на Европейската комисия. Тя очаква и редица други позитивни ефекти като нови възможности за бизнеса, по-достъпни енергийни цени за потребителите и по-чиста околна среда. Дали предложението ще бъде одобрено, зависи от страните - членки, които през октомври в Европейския съвет трябва да решат и какви цели да си поставят по отношение на вредните емисии и дела на възобновяемите енергийни източници.

Предложената днес от Еврокомисията цел за повишаване на енергийната ефективност през следващите 16 години ще струва от порядъка на 90 милиарда евро – очакванията са те да дойдат главно от частния сектор. За привличането им обаче ще са нужни и публични инвестиции, и средства от различни европейски фондове.

Малко след като комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви предложението на Европейската комисия, от природозащитната организация "Грийнпис" го определиха като недостатъчно амбициозно и го нарекоха подарък за олигарсите по света, които ще продължат да трупат печалби от внос на енергоносители към ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44