Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград отбеляза годишнината от наводнението през 1954-а година

Снимка: Община Благоевград

С документална изложба и тържествена сесия Благоевград отбеляза 60 години от унищожителното наводнение в града и околните села, при което загиват 13 души, а нанесените щети са за 28 милиона лева.

Поройният дъжд и продължителната градушка в късния следобед на 2-ри юли 1954-та не могат да се поберат в неукрепеното корито на река Бистрица. Водната стихия залива къщи, търговски обекти, фабрики и хранителни складове. Ниските зони на най-стария квартал "Вароша" са пометени. Мостовете над реката също. Градът остава без ток и питейна вода близо месец.

Важните факти и събития около наводнението днес бяха представени във фотодокументална изложба, събрана от лични и обществени архиви.

Роза Ангелова е била 12-годишна по време на наводнението, но още изживява ужаса в душата си: 

До ден днешен е цялата картина пред очите и много ме разстройва. Беше много страшно. От всички къщи прииждаха хората от "Вароша" да гледат реката, а ние, децата, тичахме по дървения мост, който води към черквата и стъпихме на земята и моста го отнесе. За малко щеше да отнесе и нас.

Още на следващия ден кметът тогава Милен Зашев излиза с апел към населението всеки да се включи във възстановяването на града.

Населението е дало 33 000 трудови дни. За разлика от днешните реакции при бедствия, тогава никой не обвиняваше никого, а всеки даваше каквото и колкото може, споделя Роза Ангелова, спомняйки си, че е носела вода на бригадирите:

Веднага започна мобилизацията и имаше много голяма солидарност.

90 почетни дипломи за съпричастност към възстановяването на града и спасени човешки животи бяха връчени днес лично и посмъртно на граждани и военнослужещи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44