Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лешек Хенсел: Полша следи с внимание ставащото в Източна Украйна

Снимка: Гергина Дворецка

Още от самото начало на кризата ситуацията в Украйна е била повод за безпокойство сред управляващите във Варшава според полския посланик у нас Лешек Хенсел. Мандатът на полския дипломат у нас изтича в края на месеца.

Полша се притеснява от събитията на киевския Майдан, на полуостров Крим и от действията в Източна Украйна, каза още посланикът.

Срещата във Варшава, организирана от полския президент Бронислав Коморовски, е показала и сериозните притеснения на Източна Европа от ставащото в Украйна, коментира още Лешек Хенсел и добави:

Източна Европа се чувства най-силно застрашена от този конфликт, който се развива в източната част на Украйна. Защото всички държави, които се присъединиха към НАТО и общата отбрана, смятаха, че ще помогне за стабилизирането в нашия регион.

Според посланик Хенсел расте интересът на полския бизнес към България, което се потвърждава и от увеличаващите се полски инвестиции в страната ни, които възлизат на 130 млн. евро, за разлика от българските в Полша, които са 2 млн. евро. Поляците преоткриват България, беше категоричен той. 200 000 полски граждани идват като туристи в България, а около 4000 поляци са закупили жилища у нас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44