Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: България е уязвима от възможни нови санкции на ЕС срещу Русия

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин отхвърли обвиненията, че по време на мандата му България е била в международна изолация. На годишна среща в София с българските посланици Вигенин направи кратък отчет на свършеното.

Отиващият си външен министър изтъкна двустранния си диалог с държавите-членки от Европейския съюз, от Централна и Западна Европа като дефицит, който е преодолян благодарение на неговата политика. Вигенин отбеляза като "плюс" действията си за привличане на европейска помощ за справяне с бежанския поток от Сирия и подчерта добрите контакти със Съединените щати, както и отворените канали за комуникация с Русия, въпреки украинската криза. Същевременно той призна, че България е уязвима от евентуални нови санкции на Европейския съюз срещу Москва: Голямото предизвикателство пред следващото правителство ще бъдат възможните икономически санкции от страна на Европейския съюз срещу Руската федерация, които изглеждат все по-вероятни.

Кристиан Вигенин изрази надежда, че следващото правителство и парламент ще одобрят предложените от него промени в Закона за дипломатическата служба, които намаляват на десет процента квотата за политически назначения на външни хора за посланици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44