Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ предложи мерки за подобряване на здравната система

Ако бюджетът на НЗОК не бъде актуализиран за последните два месеца на годината, няма да има пари за плащания и само извънболничната помощ ще може да работи, заяви управителят на Касата д-р Румяна Тодорова.

На "кръгла маса", организирана от КНСБ, синдикатът предложи конкретни мерки, с които да се подобри системата на здравеопазването. Финансови стимули за младите лекари, цялостна нова политика по доходите в сектора, обособяване на шест високотехнологични болници, които да извършват всички възможни услуги, а част от сегашните болници за активно лечение да се трансформират за долекуване, са само част от предлаганите мерки.

Иван Кокалов от КНСБ подчерта:

Трябва да спрем с чисто пазарното отношение към здравеопазването. Здравето не е стока като салам. То има преди всичко социално измерение, след туй финансово.

Управителят на Здравната каса Румяна Тодорова все още вярва, че в оставащите дни на този парламент ще се намери воля за актуализация на бюджета на институцията:

Когато се прибраха 2 милиарда от Касата беше много лесно, а сега няма кой да даде 300 милиона. Буфери няма. Категорично го заявявам - буфери няма.

От КНСБ изнесоха и тревожната статистика, че над 70 процента от лекарите у нас са на възраст над 46 години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44