Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните медии за оставката на кабинета "Орешарски"

РФИ, АФП и други френски медии дадоха отзвук на оставката на българското правителство и предшествалата я криза в страната.

"Българският парламент подкрепи оставката на ръководеното от социалистите правителство на малцинството след месеци на политическа криза в най-бедната страна в ЕС" - съобщи АФП. Материал на интернет страницата на РФИ се спира по-подробно на близо 14-месечното управление на кабинета на Орешарски - "трети за по-малко от две години", както уточнява авторът Дамян Воденичаров. Той припомня, че коалицията на социалистите и ДПС се е опряла на националистите, за да има мнозинство, и изброява поредицата от кризи: първо политическа, с назначаването на медийния магнат Делян Пеевски начело на агенцията за национална сигурност. Авторът споменава проблемите с приема на сирийските бежанци, "финансовата паника", току-що разтърсила страната, напрежението около украинската криза и газопровода "Южен поток".

Италианските медии също отделят място на създалата се политическа криза у нас, на приетата от парламента оставка на правителството на Пламен Орешарски и предсрочните избори на 5-и октомври. Те отбелязват загубата на изборите за Европейски парламент през месец май от социалистите, тяхната  крехка правителствена коалиция както нереализираните пенсионни и здравни реформи и спорни назначения в публичния сектор. Определена като най-бедната страна в ЕС, се смята, че за предсрочните избори през октомври България се намира в състояние на голяма несигурност, една от причините за което е руският натиск за газопровода "Южен поток", на което се противопоставя Брюксел, както и геополитическото напрежение между Европа и Москва заради украинския конфликт.

Политическата криза в България може да окаже лошо влияние на банковия сектор, коментира вестник "Ню Йорк таймс" в статия за последните събития в страната. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44