Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият национален събор "Войводска среща" ще се проведе в местността Добромерица край Жеравна

Снимка: www.jeravna.com

Първият национален събор "Войводска среща" ще се проведе в местността Добромерица край Жеравна. Организатори на тридневната проява са Патриотичното сдружение "Пазители на българщината", Фондация "Българе", Община Котел, ентусиасти и потомци на хайдути и войводи от Сливен. Идеята е българите да се обединят и да работят за запазване на родовата памет, историята, традициите и фолклора. 

Войводата на чета с патрон Панайот Хитов Марин Кавръков от Сливен за партиотичната мисия на събитието:

Тая година на рождения ден на Хаджи Димитър на 10-и май се събрахме в Жеравна хора от цяла България, които мислим по този начин, и решихме да направим събор на четите в България, на войводите. Всички трябва да бъдат облечени, както са се обличали навремето хайдутите – с ямурлуците, със сабите, с пищовите, с пушките. Използвахме на Раковски книгата "Горски пътник" като устав на четите в България. Четата трябва да има седем човека, да има войвода, подвойвода, касиер и байрактар.

Партиотичната кауза на първия събор "Войводска среща" е събиране на средства за изграждане на мемориала "Юнашки глави" в Жеравна в памет на 7-те жеравненци от четата на Стоил Войвода, загинали в Априлското въстание. Рождението на Левски ще се отбележи със спектакъл на ансамбъл "Българе" в първата вечер. Вторият ден е за представяне на четите и обявяване на каузите им, чевермета, хайдушки огньове и конкурси за автентично облекло, въоръжение и бойни умения. Третият ден е за веселие. Очаква се до следващия събор четите да сторят много добри дела за България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44