Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Да се обвържат казусите "Белене" и "Южен поток"

Снимка: Таня Харизанова

Да се обвържат казусите "Белене" и "Южен поток" – за това призова Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Пред "Хоризонт" той обясни:

Извън решенията на Европейската комисия, дори тя да одобри този проект, в което аз дълбоко се съмнявам, а и дори да го одобри, аз мисля, че българското правителство не би трябвало да удължава строителството, докато стои отворен въпросът с компенсациите, които руската страна иска за проекта "Белене". Мисля, че в светлината на липсата на решение по отношение на "Козлодуй", което видяхме, служебният кабинет и следващото правителство са в доста силна позиция да поставят и да обвържат тези два проекта. Още повече, че ако погледнем реално ситуацията в енергийната сигурност на страната, многократно сме подчертавали, че "Южен поток" е далеч назад в листата на приоритетите по отношение решението реално на ситуацията за енергийната сигурност в страната. Той не променя крайната цена за потребителите в България, тъй като ние ще останем зависими от един-единствен доставчик.

Центърът изготви доклад, който анализира основните проблеми на управление на българската енергетика. В него се препоръчва приемането и реално изпълнение на нова национална енергийна стратегия, тясно обвързана с приоритетите за създаването на Европейски енергиен съюз и основана на обективен анализ на рисковете пред енергийната сигурност на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44