Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отново се откроява с недоволство от живота и управлението и песимизъм за бъдещето

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повечето европейски граждани вярват, че кризата и безработицата са преминали връхната си точка, нараства и броят на тези, които очакват подобрение през следващите 12 месеца. Според последното изследване на Евробарометър, направено след европейските избори,  значително повече хора от преди – 42 процента, вярват, че техният глас има значение в Европа. В България е регистриран същият процент, страната ни обаче отново се откроява с недоволство от живота и управлението и песимистични очаквания за бъдещето.

Качеството на живота у нас е лошо, смятат 93 на сто от българите, също толкова не са доволни от икономическата ситуация в страната, още повече - 95 процента – от трудовата заетост. 56 на сто от сънародниците ни не са доволни и от живота си като цяло, като по този показател леко ни изпреварва единствено Гърция, същият е и делът на хората, които определят финансовото положение на домакинствата си като „лошо”.

И ако в Европейския съюз като цяло оптимизмът за следващите 12 месеца расте, у нас едва 14 на сто вярват, че икономическата ситуация ще се подобри. За 43 процента от анкетираните тя е най-сериозният проблем на държавата ни, 54 на сто посочват като такъв безработицата, нататък се подреждат растящите цени, здравеопазването и престъпността, като корупцията не фигурира сред вариантите за отговор.

Между 70 и 80 на сто от българите не смятат, че демокрацията у нас функционира добре, не вярват на политическите партии, парламента и правителството, и са на мнение, че страната върви в грешна посока.

Лек спад е регистриран и в доверието към Европейския съюз,  въпреки това у нас то продължава да е едно от най-високите. Българите обаче остават твърдо на последно място по отношение на усещането си за принадлежност – едва 46 на сто са заявили, че се чувстват граждани на Евросъюза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44