Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК с обвинение в нелоялни действия към ЕРП-тата

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията обвини електроразпределителните и електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, EVN и "ЕНЕРГО-ПРО", че възпрепятстват  възможността техни клиенти да ги сменят с независими търговци на електроенергия. 

Производството е образувано по самосезиране на Комисията, а по-късно е присъединено и искане за образуване на производство, подадено от независим търговец на електроенергия. През март и април миналата година Комисията е провела проверки в офисите на дружества от трите групи и е иззела доказателства на хартиен и електронен носител, въз основа на които са предявени твърденията, каза говорителят на Комисията Марио Гаврилов:

Твърденията за извършеното нарушение са предявявани и на трите компании вътре в отделните групи на електроразпределителното, електроснабдителното и търговското дружество, онова, което търгува енергия на свободния пазар, като мнението засега на Комисията е, че всяка една от групите е злоупотребявала с господстващото си положение, като прилага обща стратегия на пазара на доставка на ел. енергия до крайни небитови клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на средно и ниско напрежение на съответното ЕРП.

Стратегията на всяка една от групите се състои в прилагане на различни практики, с които се обменя съществена информация в Групата за клиенти, и възпрепятства процесът на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени, добави Гаврилов:

От тук нататък е даден един двумесечен срок на всичките компании да представят доказателства срещу нашата теза и след изтичането на тези 60 дни предстои комисията да се произнесе окончателно по казуса с трите енергокомпании.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44