Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Страните от Европейския съюз са решени да приложат по-твърди икономически санкции срещу Русия, пише швейцарският Нойе цюрхер цайтунг и допълва, че съответното решение може да бъде взето още следващата седмица. Германия, Италия, Франция и Великобритания са оттеглили възраженията си срещу икономическите санкции, които ще засегнат и техните икономики, отбелязва изданието. Според Нойе цюрхер цайтунг повратен момент за решимостта на Евросъюза да върви към следващия етап на санкциите е обстрелът над Източна Украйна на малайзийския пътнически самолет, при който загинаха близо 300 души.

Британец е сред загиналите 118 души при падането на алжирския пътнически самолет в Мали в четвъртък, пише вестник Индипендънт. Името на загиналия не се съобщава. Съединените щати спешно проверяват от вчера дали ислямските екстремисти в Северен Ирак са се сдобили с ракети "земя-въздух", след като стана ясно, че самолети с хиляди пътници летят над зоната на конфликта всеки ден, пише вестник Таймс. Големи авиокомпании, включително 'Бритиш еъруейс", "Еър Франс", "Луфтханза" и "Куантас", летят над контролираната от джихадистите територия на Ирак.

Съединените щати не успяха да осигурят споразумение за спиране на 18-дневните сражения между Израел и Хамас в Ивицата Газа, но настояха, че усилията продължават за постигане на хуманитарно примирие навреме за започващия следващия седмица мюсюлмански празник, съобщава британският Гардиън. Държавният секретар Джон Кери каза, че е уверен в постигането на напредък въпреки оповестеното решение на израелския кабинет да отхвърли предложените условия. По-късно израелската страна обяви 12-часова "пауза" от 8 часа сутринта днес, а Хамас се съгласи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44