Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската икономика за първи път отбеляза ръст след финансовата криза

Британската икономика за първи път отбеляза ръст, по-голям от този от преди началото на финансовата криза през 2008-а година. Данните за второто тримесечие на 2014-а сочат растеж от 0,8%, което означава, че след шест години Великобритания е успяла най-поле да се съвземе от загубите, предизвикани от кризата.

Националният статистически институт съобщи, че британската икономика в момента е с 0,2% по-голяма, отколкото е била през периода април - юни на 2008-а, точно преди да бъде разтърсена от финансови трусове. Цифрите потвърждават прогнозата на Международния валутен фонд, който само преди дни оповести, че се очаква Обединеното кралство да отбележи най-бърз растеж сред страните от Г-7, групата на най-развитите държави в света. Предвижданията са икономиката да нарасне с 3,2% тази година.

За добрата статистика най-много е допринесъл секторът на услугите, който съставлява 80% от британската икономика. В него освен финансовата дейност в Лондонското сити влизат и сфери като ресторантьорството, хотелиерството и туризма. Други важни сектори на британската икономика като строителството и промишленото производство обаче тепърва трябва да догонват предкризисните си показатели.

От опозиционната Лейбъристка партия предупредиха също така, че по-голямата част от хората още не са усетили икономическото съживяване.

През шестте години на кризата много заплати бяха или замразени, или увеличавани под ръста на инфлацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44