Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влекачи докараха "Коста Конкордия" в Генуа

Коста Конкордия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Круизният кораб "Коста Конкордия", който заседна във водата край италианския остров Джилио през 2012-та година, пристигна в Генуа, където ще бъде разглобен. 300-метровият лайнер бе изтеглен на буксир от два мощни влекача придружаван от флотилия от 15 плавателни съда с различно предназначение. Маневрите по акостирането ще продължат през целия ден и на заключителната им фаза ще присъства премиерът Матео Ренци. Те се извършват от 8 влекача, които въвеждат кораба на заден ход до кея,  където след няколко седмици ще започне разглобяването му. 

Операцията по изправянето на "Коста Конкордия" след сблъсъка с подводна скала, когато загинаха 32-ма души, до извозването му до Генуа е уникална в световен мащаб и струва над 1 милиард евро. 

Продължава съдебният процес срещу капитана  на "Коста Конкордия" Франческо Скетино, обвинен в непредумишлено убийство на много хора, небрежност и изоставяне на кораба с близо 4000 души на борда. По предварителни изчисления, собственикът на лайнера "Коста Крочиере" ще трябва да изплати обезщетения на пътници и екипаж на обща стойност от над 100 милиона евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44