Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резервоар с 6 000 000 литра гориво се подпали по време на боевете в Триполи

Триполи Либия бунтовници
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Либийската национална петролна компания предупреди за опасност от природна катастрофа в Триполи, след като резервоар с шест милиона литра гориво се подпали по време на боевете в южната част на столицата. Резервоарът е улучен от ракета. В Триполи горивото, както и природният газ за домакинствата, са складирани на едно и също място, управлявано от държавната компания "Брега", която се занимава с дистрибуцията на производни на петрола и на газа. Техниците от компанията се  опитват да овладеят пожара с помощта на Гражданска защита.

Франция призова гражданите си да напуснат Либия, която през последните две седмици е обхваната от най-тежките прояви на насилие от войната през 2011-а, с която бе свален Моамар Кадафи. САЩ евакуираха посолството си в Либия и закараха дипломатите в Тунис под засилена военна охрана след засилването на сблъсъците в близост до комплекса на американското посолство в Триполи.

По рано днес, Великобритания и Германия също призоваха гражданите си да напуснат Либия заради ожесточаването на боевете. По същата причина мисията на ООН в Либия напусна страната в средата на месеца. Посолството на Италия в Либия продължава да работи, въпреки влошаването на ситуацията със сигурността, като мисията заедно със специален кризисен отдел оказва помощ на всички желаещи италианци да напуснат Либия. Обстановката в Триполи остава напрегната. Там от 13 юли се водят боеве около международното летище между държащите го сили от Зинтанската бригада, която подкрепя генерал Халифа Хафтар  и ислямистки групировки. При сраженията са убити около 100 души, над 400 са ранени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44