Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институт за модерна политика: Шест партии в парламента, ако изборите бяха днес

Разликата между ГЕРБ и БСП е 13% в полза на партията на Бойко Борисов, сочи социологическо проучване на Института за модерна политика.

27,2 на сто от хората заявяват подкрепа за ГЕРБ, докато за БСП този процент е 13,5.

4-процентната бариера за влизане в парламента прескачат още ДПС, "България без цензура", Реформаторският блок и АБВ.

Проучването на Института за модерна политика регистрира стабилна трета позиция на ДПС - 7,3 % с тенденция към растеж. Делът на хората, които заявяват подкрепа за партията на Николай Бареков възлиза на 6 на сто при самостоятелно участие в предсрочния вот. Подкрепата за Реформаторския блок е 4,5 %, а АБВ би получила точно 4 %, което показва сериозен потенциал на формацията на Георги Първанов да получи представителство в бъдещия парламент.

Близо половината от анкетираните заявяват твърдо предпочитание към еднопартийно управление след предсрочните избори - това са 44 на сто от имащите право на глас. Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е предпочитан вариант от 12% от анкетираните. Значително по-ниска е подкрепата за конфигурации с участието на ДПС. Евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС е предпочитана от само 4%, а между БСП и ДПС – от само 3% от респондентите. По-широк коалиционен формат с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок, „България без цензура “ и ДПС е предпочитан вариант за 6% от анкетираните.


Проучването на Института за модерна политика е проведено в периода 20-25 юли.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44