Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На извънредно заседание парламентът ще обсъди актуализация на бюджетите на държавата и на НЗОК

Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание парламентът ще обсъди и гласува актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса и държавния бюджет. Заседанието ще започне в 15 часа. 

Основно политически ще бъдат дебатите за промяната на държавния бюджет. В обръщение към депутатите в петък президентът Росен Плевнелиев настоя да има подобна промяна. Актуализацията на държавния бюджет е подкрепена от ГЕРБ и ДПС. От Коалиция за България се противопоставят на мярката с аргумента, че въпреки приказките за разруха и огромни дупки в бюджета, няма никакви причини за радикални промени в този бюджет. 
ГЕРБ и ДПС имат необходимото мнозинство за приемане на промяната, което кара БСП да лансират тезата, че по този начин се формира нова коалиция. Предложението за извънредното заседание дойде от ДПС, а Коалиция за България не участваха в гласуването за насрочването му. 
Актуализацията на бюджета на Здравната каса предвижда да бъдат отпуснати допълнително 225 милиона лева. БСП и ДПС подкрепят това предложение на Министерския съвет. 328 милиона лева искат от Касата и ГЕРБ. В последните дни обаче ГЕРБ заявиха, че ще направят компромис с позицията си и ще се съгласят с предложена сума. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44