Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринари от Стара Загора ще протестират срещу МЗХ

Снимка: БГНЕС

Практикуващи ветеринарни лекари от Стара Загора излизат на протест срещу Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Протестът е срещу променения начин на финансиране и намалените средства за изпълнение на имунопрофилактичната програма на инфекциозните заболявания по животните. 

Според д-р Трайчо Алчев, председател на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз, парите, които отпуска Министерският съвет за тази програма, са крайно недостатъчни и не могат да покрият разходите на ветеринарните лекари за прилагането й. В същото време в страната са регистрирани повече от 70 огнища на "син език", над 30 огнища на туберкулоза, а всеки момент може да избухне и антракс.

Старозагорските ветеринари искат да бойкотират програмата, но са изнудвани и заплашвани от Агенцията по храните. Така според доктор Алчев е нарушено конституционното им право на отказ.

Протестът на старозагорските ветеринари е обявен за 13.00 часа пред сградата на областната Агенция по храните.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44