Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в Пазаржик получавали незаконно по-високи заплати

Пазарджишките общински съветници незаконно са получавали по-високи заплати в продължение на 20 месеца, установи Окръжната прокуратура. Изчислено е, че всеки един се е облагодетелствал с по 4 хиляди лева.

Периодът, в който общинските съветници от Пазарджик са вземали неправомерно завишени заплати е от 1-ви юли 2012-а година до началото на февруари тази година. Въпреки влизането на изменението на Закона за местното самоуправление и местната администрация, което предвижда получаването на 30 процента от средното за администрацията възнаграждение, или 120 лева, пазарджишките съветници са продължили да получават по 340 лева месечно. Нещо повече, въпреки погазването на закона съветниците са гласували и ново увеличение на заплатите - по 540 лева на месец. Решение, което беше оспорено от Административния съд поради липсата на мотиви за скока на възнаграждението и липсата на обществен дебат.

Засега не е ясна каква ще е съдбата на надвзетите суми от общинските съветници. Към момента липсва и коментар от общинския съвет с обяснението, че въпросът ще бъде дискутиран в началото на следващата общинска сесия през септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44