Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивши лидери на АОК ще бъдат обвинени за престъпления, извършени след войната от 1999-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бивши лидери на Армията за освобождение на Косово ще бъдат обвинени за нарушаване на международното хуманитарно право, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Сформираният от Европейския съюз специален разследващ екип обяви, че е събрал достатъчно доказателства, че в периода след войната през 1999-а година, на територията на Косово са били убивани, отвличани и незаконно затваряни в лагери хиляди сърби и роми, което е довело до етническо прочистване на цели райони на юг от река Ибър.

Сред жертвите има и хиляди косовски албанци, за които се е смятало, че сътрудничат на сърбите или са опоненти на лидерите на Армията за освобождение на Косово.

Клинт Уилямсън, ръководителят на екипа прокурори и следователи, които са работили на място през последните 2 години и половина, съобщи, че те не са открили достатъчно доказателства по сигналите за масови отвличания на хора с цел трафик на органи. Има обаче данни за малък брой – под 10 подобни случая, а разследването на тази практика ще продължи и в следващите месеци.

Очаква се в началото на следващата година да бъде създаден специален международен съд, където ще бъдат разглеждани обвиненията.

Клинт Уилямсън отказа да посочи имена на бъдещите обвиняеми, както и да каже дали сред тях ще има хора от политическото ръководство на Косово. Той съобщи само, че става дума за бивши ръководители на АОК.

След първите разкрития, направени преди близо 4 години от Съвета на Европа, се появиха информации, замесващи името на премиера и бивш лидер на АОК Хашим Тачи в убийства, отвличания и трафик на органи. 

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44