Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ожънати са над 90% от площите с пшеница в Силистренско

Снимка: БГНЕС

Жътвата на пшеница в Силистренско е пред финал. Вече са ожънати 90 на сто от площите, при среден добив 433 килограма от декар. Производителите обаче недоволстват от ниската изкупна цена на зърното. Качеството е решаващ фактор за изкупната цена на зърното, твърди търговецът Любен Любенов.

Едно, че цените не са високи с тази изкупна кампания, но, според мен, цената отговаря на качеството на зърното тази година. В момента е 270 лева на тон за фуражно зърно.  Основно влияят международните цени.

Настоящите ценови нива обаче начисляват сериозни загуби за зърнопроизводителите. Председателят на земеделската кооперация в село Гарван Иван Добрев каза:

Дъждове в изобилие падаха. Жътвата беше много тежка, много трудна, с много улегнали посеви, с много разход на нафта. При тази цена вече от  ечемика ние ще заформим една загуба от порядъка на около 30 лева на декар, а от пшеницата ще заформим една загуба минимум 40 лева на декар

Най-потърпевши от пазарната  ситуация са дребните стопани, който не са сигурни, че ще си избият разходите. Големите производители, които имат складови бази засега  не продават в очакване на по добра цена, но и те не могат да чакат повече от месец - два, защото предстои есенната сеитба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44