Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП предлага ускорено изплащане на гарантираните влогове при особен надзор

Снимка: БГНЕС

БСП внесе в деловодството на парламента проектозакон за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките. Целта е още на 21-ви септември да започне изплащане на гарантираните до 100 хиляди евро.

Промените са следствие на приетата на първо четене актуализация на държавния бюджет с гласовете на ДПС и ГЕРБ. Промените ще засегнат над 200 хиляди вложители, обясни депутатът от левицата Янаки Стоилов: 

Могат да се осигурят около 1 милиард и 700 милиона, които са необходими за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът е длъжен да започне изплащането на гарантираните влогове на средствата на всички лица, които имат право на това по закон, след като определена банкова институция е била поставена за повече от два месеца под особен надзор, като нейната дейност е била преустановена. Няма нужда да се чака преминаване към процедура по несъстоятелност, така че още на 21-ви септември има възможност гражданите да изискват и да получат своите средства, които могат да се ползват от тези правила. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44