Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване потвърди радиоактивна питейна вода в Кръстилци

Радиоактивна вода  в питейния водопровод на санданското село Кръстилци доказа изследване на Районната здравна инспекция в Благоевград. Проверката и лабораторните проби са направени по сигнал на жители от селото. Резултатите и взетите мерки коментира д-р Мария Станчева от РЗИ:

По радиологични показатели показва отклонения от изискванията на Наредба 9. По отношение на обща алфа активност и естествен уран. Има издадена заповед за спиране на водоснабдяването. Връчена е заповедта на кмета. Правени са неколкократно проверки след това. Установява се веднъж, че водата е спряна, след това, че водата пак е пусната. И имаме наложени административни санкции на кмета на община Сандански.
Кметът на община Сандански Андон Тотев ще обжалва наказателното постановление в съда. Той твърди, че е направено всичко за предпазване на населението от радиоактивната вода и обвини жителите му в самоуправство.
Това, което твърдят от РЗИ-Благоевград, не отговаря на никаква истина. След тяхната заповед ние веднага спряхме водопровода чрез отрязване на самите тръби. Второ, селяните си включват водопровода на самотек.
Жителите ползват вода от една чешма, която е годна за пиене. Кметът на Сандански ще осигури водоноски за селото. Той подложи на съмнения и резултатите от изследването на Районната здравна инспекция, тъй като според него урановата мина в близост до селото не работи повече от 35 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44