Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Вестниците обобщават последиците от решението на ГЕРБ да не участва в заседания на парламента. "ГЕРБ заряза тридневната коалиция с ДПС", отсича Преса. "Актуализация на бюджета все пак няма да има", пише Сега. "Засега", допълва Капитал Daily, припомняйки, че само ден по-рано партията е обяснявала колко наложителна е тази мярка. "Борисов угаси парламента", сигурен е 24 Часа, който предупреждава: "Ако ГЕРБ не се върне в понеделник, няма да се гласуват пари за здраве". "Без актуализация на здравния бюджет, лекари спорят обречен ли е пациентът", пише Труд. Прогнозите варират "от смъртен удар за българския пациент до пореден удар за доставчиците на болниците и за аптеките", посочва изданието. Стандарт прибавя по темата материал под заглавие "Дупката в хазната удари 1 милиард".

Преса посвещава две страници на държавната политика по отношение на лекарствата. Цените у нас са най-ниските в Европа, но доплащаме най-много. Ежегодно държавата прибира 150 милиона лева през ДДС върху медикаментите, които Здравната каса покрива частично или напълно. Така част от здравните осигуровки се връщат в бюджета, вместо да отиват за здраве. Отпадането на налога върху лекарствата бе предлагано десетки пъти, но никое правителство не го направи, отбелязва Преса.

"Край на милионерите в евро от ниви", обявява Труд над информацията, че правителството е одобрило окончателно тавана от 300 хиляди евро за размера на подпомагане за един фермер.

"Правителството взе спорни решения в последния момент", отбелязва Сега, визирайки становищата на кабинета за концесиите и собствеността в зимните курорти Банско и Пампорово, както и за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Вестникът не очаква официално съобщение относно ски-зоната над Банско. Вицепремиерът Даниела Бобева не е могла да уточни дали площта на концесията ще се увеличи. По договор фирма "Юлен" трябва да стопанисва 990 декара, но през 2011 година стана ясно, че е разширила пистите до 1 650 декара, пише вестник Сега.

"Земеделското министерство е продало на компанията "Южен поток България" 360 декара гори до Варна за 13 милиона лева ден преди оставката на правителството", съобщава Капитал Daily, като добавя, че цената на земята е "в пъти по-ниска от аналогични сделки".

Труд отпечатва на първа страница твърдението на австрийския вестник "Дер Щандард", че собственикът на КТБ Цветан Василев е бил обвинен за злоупотреби, и коментара на българската прокуратура, че "това е следствена тайна".

Конституционният съд ще обяви днес, че отменя въведената през януари такса от 20% върху приходите от слънчевите и вятърните централи, съобщава вестник Преса. Това е предложението за решение на съдия-докладчика по делото Димитър Токушев. Мнозинството от конституционните съдии са се обединили около него, твърди Преса. Стандарт потвърждава очакванията за предстоящото съдебно решение и уточнява, че събраните до момента такси няма да бъдат възстановени на ВЕИ производителите, тъй като решенията на Конституционния съд "действат занапред".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44