Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриоти поставят паметна плоча на генерал Кръстю Златарев на границата с Македония

СнимкаПаметна плоча на генерал Кръстю Златарев ще бъде открита на едноименния граничен пункт с Република Македония. Монументът е изработен от камък, донесен от Пирин планина. Инициативата е на местни патриоти от Петричко и е по повод 150-годишнината от рождението на генерал Златарев.

Не случайно граничният пункт носи името на генерала, защото точно там е бил разположен щабът на 11-а пехотна македонска дивизия, която, под негово ръководство, участва в Първата световна война.  Специална табела ще оказва мястото на щаба.

Генерал Кръстьо Златарев е български полководец, роден в старопрестолния град Охрид. Като млад офицер участва в сръбско-българската война в сраженията при Сливница и Пирот. По времето на Балканската война командва 29-ти пехотен Ямболски полк в боевете в района на Одрин и Чаталджа. Загива в кървавия атентат в църквата "Света Неделя" в София на 16 април 1925 година.

Инициативният комитет е поканил за събитието гости от региона и страната. За тържественото отриване на паметника от Германия пристигна и неговият правнук Александър Златарев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44