Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на жени в новата ЕК може да отложи одобряването й

Жан-Клод Юнкер
Снимка: БГНЕС

Липсата на достатъчно жени, номинирани за комисари, може да отложи одобряването и встъпването в длъжност на следващата Европейска комисия, предупреди Наташа Берто - говорител на избрания за председател на комисията Жан-Клод Юнкер.
В края на днешния ден изтича определеният от него срок за номинации, като според информацията, разпространена от различни страни-членки, сред 15-те официално обявени дотук имена, има само две жени - кандидатите на Чехия и Швеция. 
Комисия само с две или три жени няма да бъде легитимна и да се ползва с необходимото доверие, няма да получи и одобрението на Европейския парламент, подчерта Наташа Берто:  
Господин Юнкер ще разгледа  възможностите  и ще продължи да настоява пред всички страни-членки за необходимостта да има адекватен брой жени-комисари. В сегашната комисия те са  9. Възможно е, ако не се намери решение на този проблем, да се забави и формирането на новата комисия.
Берто съобщи, че имената и ресорите на номинираните няма да бъдат обявявани преди 30-и август, когато се очаква да бъде избран върховен представител за външната политика и да е ясен пълният състав на новата комисия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44