Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Париж ще протестират срещу екстрадирането на задържан у нас руски активист

Асоциацията "Русия - свободи" организира тази вечер протест пред българското посолство в Париж с искане задържаният преди два дни неин активист Николай Кобляков да не бъде екстрадиран в Русия. Това каза за "Хоризонт" Алексис Прокопиев, президент на асоциацията. Той добави, че засега организацията няма отговор за причините, довели до задържането на Кобляков:

Не знаем какви са мотивите за този арест. Знаем само, че Русия е поискала задържането му. Освен че е активист на нашата асоциация, Николай има и бизнес дейност в социалното предприемачество. Може да е свързано и с нея.

Активистът беше задържан на летище "София" по искане на Русия.

Ние реагирахме още след арестуването му по дипломатически канали, свързахме се и с активисти в областта на човешките права и с журналисти в България, каза още Прокопиев:

Надяваме се да има реакция от страна на българските власти. Ако няма, ще бъде много жалко, но ние ще продължим да действаме, както и да ангажираме общественото мнение и гражданското общество. Петицията ни в интернет получава нов подпис буквално всяка секунда и се надяваме, че ще стигнем до няколко стотици подписа много скоро. Тогава ще я връчим на българския премиер, както и на френския министър на външните работи Лоран Фабиос. Надяваме се, че те ще направят необходимото, за да не бъде екстрадиран Николай Кобляков в Русия.

Цялото интервю с президента на асоциацията "Русия - свободи" очаквайте в предаването "Неделя 150".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44