Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помирителното производство не е ефективна процедура

Снимка: БГНЕС

От 515 образувани помирителни производства на потребители с търговци през миналата година , повече от половината са прекратени след  неявяване на търговеца, сочат данните на Комисията за защита на потребителите. Статистиката сочи, че в момента помирителното производство не е особено ефективна процедура независимо, че от въвеждането на този по-евтин и по-бърз способ за разрешаването на спорове през 2011 година ефективността нараства.
За да стимулира търговците Комисията за защита на потребителите е публикувала на страницата си списък с търговците, изразили предварително съгласие за участие в помирителни комисии. Предвижда се и обучение на служителите на ведомството за това как да се прилага метода на посредничество. Ивелина Досева - директор на дирекция, поясни:
За нас беше много важно с тези стимули не само експертите да бъдат обучавани, но и от другата страна търговците да бъдат въвлечени за участие. Никой не е в състояние да задължи един търговец да участва в извънсъдебното решаване на спора, но също така е добре за един търговец, ако той предварително заяви, че има желание за такова участие. По този начин неговият имидж става по-добър. 
Обучението на 125 служители на Комисията в цялата страна ще продължи 9 месеца, а проектът по Оперативна програма "Административен капацитет" е на стойност близо 86 хиляди лева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44