Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беше обявен списъкът на финансовите институции, които попадат в обсега на икономическите санкции на ЕС срещу Русия

Снимка: архив
Външнотърговската банка на Русия ВТБ, която държи част от капитала на затворената Корпоративна търговска банка, е сред финансовите институции, които попадат в обсега на икономическите санкции на Европейския съюз срещу Руската федерация. Списъкът им беше оповестен в официалния вестник на Евросъюза. Санкциите бяха наложени заради продължаващата дестабилизация на Украйна и ще влязат в сила от полунощ със срок на действие една година. След три месеца ще бъде направен преглед на ефекта от рестриктивните мерки, които са групирани в четири области. 

Банките, попадащи под забраната за финансиране от европейските капиталови пазари, са общо 5. Другите 4 са Сбербанк, Газпромбанк, Внешекономбанк и селскостопанската Роселкхоз банк. Техни акции, както и облигации, издадени след 1 август тази година и с падеж над 90 дни, няма да се продават пряко или непряко в Европейския съюз.

Отделно - Евросъюзът въвежда оръжейно ембарго, което се отнася до вноса и износа на оръжия и военно оборудване, но няма да засяга сключени до днес договори. Така Франция ще може да продаде на Русия военните кораби „Мистрал“, а страни като България, които зависят от руски резервни части и поддръжка, няма да бъдат поставени в критична ситуация.

Третата група санкции засяга така наречиниите стоки и технологии с възможна двойна употреба – цивилна и военна. Сред тях са дълъг списък химически вещества и оборудване, електроника, софтуер, комуникационни и лазерни технологии – те няма да се продават на военни потребители в Русия, а разрешителният режим за останалите ще се прилага от компетентните органи в отделните държави. 

Подобен режим ще има и за санкциите в областта на нефтодобива – там няма да се издават лицензи за внос в Русия на стоки и технологии, предназначени за конкретни проекти за  шистов петрол, дълбоководен добив на петрол, и разработване на арктическите петролни находища. Енергийните мерки не засягат по никакъв начин текущите доставки на газ и пертол за Евросъюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44