Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само България и Белгия не са номинирали свои кандидати за еврокомисари

Само две страни не са номинирали свои кандидат-комисари до вчера, когато изтече поставеният от Жан-Клод Юнкер срок – едната е България, другата – Белгия. Говорител на Юнкер съобщи, че той очаква скоро да има и тези две номинации, и че вече е започнал да обмисля разпределението на ресорите. 

Белгия все още няма номинация по причини, сходни с българските – тук вече трети месец продължават преговорите за сформиране на ново федерално правителство, очаква се споразумение до средата на този месец, когато ще бъде предложен и кандадат-комисар.

Имената на претендентите от 22 държави вече са ясни, три страни са представили списък с по няколко имена, също три засега не огласяват своя избор - това са Кипър, Холандия и Дания. Дания продължава да разчита нейният премиер Хеле Торнинг Шмит в края на август да бъде избрана за председател на Европейския съвет, за Холандия пък се смята, че се цели в другия топ-пост – на европейски дипломат номер едно, за който вече беше лансиран външния министър Франс Тимерманс. Официално номинирани за тази длъжност са и колегите му от Полша и Италия Радослав Шикорски и Федерика Могерини.

Иначе в комисията "Юнкер" се очаква да има 3-ма бивши премиери – на Естония, Финландия и Латвия, както и 3-ма досегашни външни министри – от Италия, Полша и Унгария, което наред с други авторитетни номинации според наблюдатели обещава тя да бъде значително по-силна като политически орган.

В нея ще работят и поне 6 от досегашните комисари – от Австрия, Германия, Румъния, Швеция, Словакия и Хърватия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44