Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има регистрирани случаи на "син език" в Старозагорско и Казанлъшко

| обновено на 01.08.14 в 18:32
Снимка: БГНЕС

В Старозагорското село Казанка и Казанлъшкото Средногорово има регистрирани случаи на болестта „син език“ по преживните животни. Проби са взети и от животни в село Ясеново.

Доктор Трайко Алчев, председател на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз, обвини пред „Хоризонт“ Агенцията по храните в неадекватно отношение към проблема и попита кой ще носи отговорност за причинените щети в сектора. 

Със заповед на областния управител Живка Аладжова са набелязани мерки за ограничаване на разпространението на болестта, а изпълнението им е възложено на Агенцията по храните в Стара Загора.

От името на практикуващите ветеринарни лекари в областта доктор Трайко Алчев е написал протестно писмо до областния управител, че техни представители не са включени в областната епизоотична комисия. Според него още през 2012-а година професор Бойко Ликов е предупредил за очакван бум на болести като „син език“, туберкулоза, антракс, а климатичните особености на лятото са допринесли още повече за възникването и разпространението им.

Председателят на старозагорската колегия на Българския ветеринарен съюз подозира, че това нехайство към разоряването на сектора не е случайно и очаква от следващия служебен министър на земеделието и храните спешни мерки за оздравяването му, първата от които е прилагане на имуно-профилактичната програма след връщането на тарифата от 2013-а година.

Мерки срещу разпространението на болестта син език влизат в сила в Силистренска област с решение на Областната епизоотична комисия. Болестта, която засяга само преживните животни, вече е разпространена в 8 области на страната.

С цел недопускане разпространението на „син език” в цялата Силистренска област се забранява пашата на животни във вечерните часове и през нощта от 19 до 8 часа сутрин, когато е летежът на мухите, разпространители на заразата. При сигнал ветеринарите по места трябва спешно да провеждат клинични прегледи с цел бързо установяване на случаи на заболели животни и тяхното изолиране. Те ще следят и за дезинфекцията на оборите, където се отглежда едри и дребни преживни животни. Забранява се търговията с овце, кози и говеда в цялата област. Най-близкият до Силистра район, където е установена зараза, е област Шумен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44