Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Българин изкачи най-трудния връх в света“, съобщава ДУМА. СЕГА и ПРЕСА са сред малкото издания тази сутрин, които зачитат подвига на Боян Петров, първия българин, достигнал 8 611-метровия К2 със снимки на първите си страници.
„Увеличиха десет пъти ски зоната в Банско“, съобщава ПРЕСА, като се позовава на шефа на агенцията по кадастъра Валентин Йовев. Според решението на кабинета в оставка от сряда концесионната площ вече е в размер на 996 хектара, а с концесионния договор се предоставят само 99,5 хектара.“
„Не ни стига, че се избиваме по пътищата, а и природата ни обяви война“, пише НОВИНАР.
„Петметрова вълна от река Пепелашка отнесе и разцепи пътя към пловдивското село Храбрино, събори два моста и остави без вода шестстотин къщи. Още шест села в Родопската яка са откъснати от света. ... Единственият проход към селата е стар и тесен римски път с мост“, обобщава ТРУД.
„Бедствено положение е обявено и в Мездра, Нивянин, Борован и Малорад. В община Своге три населени места са откъснати от света“, пише МОНИТОР в материал под заглавие „Потоп отнесе Северозапада“.
„Бурята остави без ток 31 хиляди клиенти на ЧЕЗ в Северозападна България“, отбелязва СТАНДАРТ. „През следващите години ще бъдем свидетели на екстремни метеорологични явления“, предупреждава директорът на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Георги Корчев от страниците на вестника.
„Ако вярваме на прогнозите, дъждовете ще спрат трайно едва след 15 август“, пише ПРЕСА.
„Президентът вещае апокалипсис, ако не се актуализира бюджетът“, пише СЕГА във водещото си заглавие. Новината от вчерашните консултации на парламентарните шефове при Росен Плевнелиев е, че „пари за здравната каса ще бъдат осигурени. Лидерът на ГЕРБ обеща да доведе колкото трябва депутати в залата, за да мине промяната“ в бюджета на здравната каса, пише ПРЕСА. „Социалистите не отстъпиха за държавния бюджет“, допълва МОНИТОР.
„Над половината кредити, които банковата система е раздала от април до юни, са на Корпоративна търговска банка. За няколко дни от Корпоративна търговска и Първа инвестиционна банка били изтеглени милиард и 690 милиона лева“, съобщава ПРЕСА, цитирайки данни на БНБ. 
„Изтеглените при банковата паника пари са разпределиха в няколко трезора. Според данните на БНБ системата остава стабилна и е с висока ликвидност“, подчертава вестник СЕГА.
Печалбата на банките от първото полугодие достигна 332 милиона лева. Системата преодоля шока през юни, само 10,5 на сто от заемите са с просрочие над 90 дни, отбелязва СТАНДАРТ.
Чуждестранни инвеститори и триста български вложители се готвят да съдят българската държава заради КТБ, съобщава 24 ЧАСА, цитирайки агенция Ройтерс. Чужденците подготвят иск, тъй като на 8 август настъпва падеж по облигации на банката. Сумата, която трябва да бъде изплатена на облигационерите до седмица, е между 50 милиона и 75 милиона долара.
„Данък „куртизанка“ събирал арестуваният шеф на „Сигма“ Ивайло Василев ... и така месечно си докарвал по пет бона“, пише СТАНДАРТ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44