Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В пет силистренски общини приключи жътвата на пшеница

Снимка: БГНЕС

В пет от седемте общини на Силистренска област приключи жътвата на пшеницата. Прибрани са над 200 000 тона зърно. В района вече са регистрирани единични сделки със зърно от новата реколта, но като цяло изкупуването е блокирано заради ниската цена

Над 600 хиляди декара са площите с есенници в Силистренска област. Прибирането на ечемика приключи със среден добив 360 кг от декар, което е с повече от 60 кг по-малко от очакваното. И при пшеницата добивите са далеч под очакваните. В общините Силистра, Алфатар, Главиница, Тутракан и Ситово жътвата приключи при среден добив от 430 кг от дка.
В момента изкупната цена е 270 лева за фуражно зърно. Засега производителите задържат качественото зърно в очакване на по-добра цена. Изкупната цена обаче се определя от качеството на продукцията, а това лято като цяло то не е добро, обясняват търговците. Производителите обаче твърдят обратното и настояват, че зърното отговаря на качествените показатели за хлебна пшеница. Големите зърнопроизводители засега задържат реколтата в складовите си бази и чакат повишаване на изкупната цена.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44