Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпуснати са 35 хиляди лева за проучвания в Никополис ад Иструм

Министерството на културата отпусна 35 хиляди лева за проучване на най-голямата разкривана досега обществена сграда в римския град Никополис ад Иструм край Велико Търново. 

Според ръководителя на разкопките - археолога от Регионалния исторически музей във Велико Търново доц. Павлина Владкова, представителната сграда е била свързана с контрола върху търговията в античния град. Тя е с дължина повече от 70 метра и ширина над 40 метра и засега е датирана от 4- ти до средата на 5-ти век. Заема стратегическо място и показва, че контролът върху търговията е важно нещо, защото и в античността  е имало измами, намаляване на тегла и опити за кражби,каза Владкова.
Сред стоте находки досега най-ценна е бронзова глава на император от династията на Северите, вероятно Каракала.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44