Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На последното си заседание НС отпусна 225 млн. лева на НЗОК и 50 млн. лева за бедствия и аварии

Депутатите отхвърлиха предложението да започне изплащането на малките влогове в КТБ

| обновено на 04.08.14 в 17:41
Снимка: БГНЕС

На последното си заседание 42-рото Народно събрание (НС) одобри актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2014-а година с 225 млн. лева. С промени в предходните и заключителни разпоредби народните представители отпуснаха и 50 млн. лева за бедствия и аварии заради наводненията от последните дни.

Тези решения бяха последните, взети от 42-рия парламент, след като, по предложение на Захари Георгиев от Коалиция за България, от дневния ред отпадна точката за обсъждане на актуализация на републиканския бюджет. Отпадна и предложението да се даде съгласие служебният кабинет да сключва договори за нови заеми.

В края на заседанието депутатите отхвърлиха предложението на ДПС да започне изплащането на влоговете в КТБ до 100 000 евро преди банката да бъде обявена в несъстоятелност. Предложението беше отхвърлено и от Бюджетната комисия в НС тази сутрин. Според финансовия министър в оставка Петър Чобанов по този начин хората няма да имат достъп до парите си още няколко месеца, но всичко зависи от БНБ.

По-рано днес без участието на депутатите от ГЕРБ и "Атака" парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на бюджета на НЗОК с 225 млн. лева за сметка на съкращаване на разходите на министерствата с 5% до края на годината. Предложението е на депутати от БСП, а не на МС, изтъкна министърът на финансите в оставка Петър Чобанов.

При обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК  Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че предложението за актуализация бюджета на НЗОК залага бомби пред служебния кабинет: 

Предлагате да увеличим разходите на НЗОК с 225 млн. лева за сметка на намаление на разходите на 45 броя държавни институции. Като източник за решаване на проблемите в НЗОК до края на годината да бъде блокирането на държавата! Първа бомба в ръцете на служебното и на следващото правителство. Тези разходи, които трябва да се направят и са жизнено необходими за бедствия и аварии, за НЗОК, трябва да бъдат за сметка на дефицита. И залагате втората бомба в ръцете на служебното правителство.

И финансовият министър в оставка Петър Чобанов не пропусна да припомни, че рязането на бюджетите не е дошло от МС, а е било предложение на депутатите на БСП.

Това беше политическата воля на депутатите от "Коалиция за България". Актуализацията, предложена от МС не включваше допълнително орязване на разходите на министерства и ведомства.

Депутатът от БСП Румен Гечев изтъкна, че финансите на държавата остават стабилни:

До 2-3 седмици фактически фискалният резерв на България ще бъде близо 9 млрд. лева. И служебното правителство, и следващото правителство трябва да направят всичко възможно за ефективното използване на бюджетните средство и само в краен случай, ако се докаже такава необходимост, може да се използва една малка част - 225 млн. лева или по-малко от значителния фискален резерв. Държавните финанси се намират в добро състояние, поради което ние можем да си позволим отпускането на тези 225. млн. лева, отчитайки интересите на българските граждани.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че промените в бюджета на НЗОК трябва да бъдат отразени в бюджета на държавата и прогнозира, че следващият парламент вероятно ще се върне към актуализацията на държавния бюджет.

Днешното заседание е последно за 42-рото Народно събрание в очакване на официално разпускане с Указ на президента Росен Плевнелиев на 6-и август.  Депутатите намериха на банките си символичен подарък - две чаши за кафе, които да им напомнят за интензивната работа на това НС. След последния звънец, някои от тях си направиха снимки за спомен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44