Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Половината от днешните централни вестници пишат на първа страница за трагедията в град Мизия след невижданото у нас по мащаби наводнение. "Глад и жажда в Мизия", опашки за хляб след потопа, молят веригите за помощ, е водещото заглавие на "Стандарт". В интервю за изданието, Корнелия Нинова от БСП заявява, че дъждовете се събират като фуния в Мизия. "Телеграф" информира от първа страница "Местата за подслон се препълниха, Мизия плаче за хляб и лекарства". "24 часа" задава въпроса "Има ли климатично оръжие" под снимка от все още наводнения град, а "Труд" съобщава, че прокуратурата търси виновен за ада в Мизия. "Река Скът потопи хилади тонове зърно", добавя потемата "Земя".
"Труд" пише и за друг проблем, развълнувал обещственото мнение - убийството на ягуара Алонсо в така наречената зоологическа градина в Ловеч.  "Престъплението "Алонсо" е заглавието на разследването, което изданието е предприело. Установено е, че зоопаркът няма лиценз, а инцидентът със животното, което в цял свят е защитен вид, ще бъде разследван от прокуратурата.
Другата обща тема за днешните вестници е разпускането на 42-то Народно събрание. "Сега" акцентира, че депутатите са орязали със 17 на сто парите на министерствата, най-голям ще е ударът при МВР, здравното и регионалното ведомство. "Преса" интерпретира темата със заглавие на първа страница "БСП изостави вложителите в КТБ, след като ДПС предложи промени в бюджета",  водещото заглавие на "Капитал дейли" е "ДПС неуспешно опита нова поправка за КТБ", а според "Монитор" "ДПС поиска отваряне надосиетата КТБ, БСП се уплаши". Последният работен ден на парламента, в който беше актуализиран бюджета на Здравната каса, според "Стандарт" е "Здравей, море, сбогом - кворум!"
"Телеграф" поставя на челно място свое разследване за това как частни съдебни изпълнители работят срещу твърде високи хонорари за изземване надългове, образуват едно и също дело 30 пъти и искат 5 хиляди лева хонорар за дължими 115 лева.
Лятната отпуска на море, по нашенски, според "Новинар" е описан в репортаж от къмпинг "Оазис", където българи се пекат безплатно, но до река, пълна с фекалии, защото били изгонени от плажа, където трябвало да платят такси за чадъри и шезлонги от по 20 лева на ден.
В интервю за "Дума", бившият депутат от НДСВ Борислав Цеков, председател на института за модерна политика, заявява, че професор Георги Близнашки, сочен за служебен премиер на правителството, което по-късно днес президентът ще обяви, не е управлявал дори вестникарска будка. "Служебният кабинет може да опорочи изборите, като започне да приглася на предизобрната пропаганда на ГЕРБ", прогнозира Цеков.
"24 часа" излиза с информация с огромни букви на първа страница, според която "Хоризонт" е на първо място по доверие сред радиостанциите и събира 23 на сто от гласовете на анкетираните в проучване на институт "Отворено общество" от началото на юли.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44