Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

"Ню Йорк таймс" излиза с обширна статия за кризата в Корпоративна търговска банка и отбелязва, че международни инвеститори са отправили предупреждения за съдбата на четвъртата по големина българска банка. Припомнят се довелите до кризата събития и се отбелязва, че в петък Европейската комисия е приканила България да започне да възстановява парите на вложителите, тъй като, съгласно европейското законодателство, държавата е гарантирала влогове в общ размер от два и половина милиарда долара. Група притежатели на облигации на КТБ обмисля да се обърне към съда, ако спрат плащанията по облигации, чийто падеж е на 8 август. "Готови сме да дадем на българските власти време да изготвят план, стига да не ни държат в неведение", заявява пред вестника пожелал анонимност американски притежател на облигации. 

"Ню Йорк таймс" пише и че Вежди Рашидов, който също има депозити в КТБ, е сформирал група, готова да съди държавата.
Украински военни ще продължат да искат убежище в Русия и занапред, твърди "Росийская газета" по повод вчерашния случай с над 400 военнослужещи от Украйна, преминали в Русия през отворен от руските граничари "хуманитарен коридор". Мнозина войници признали пред журналист, че "искат вкъщи и на работа", но не знаят къде ще ги пратят, щом се върнат в Украйна - може би пак на фронта. След като им осигурили душ, чисти дрехи и храна, руските власти върнали в Украйна над 180 от военните, а до едно денонощие колите щели да се върнат и за останалите, пише още "Российская газета". "Независимая газета" коментира, че останалите засега в Русия украински военни вероятно са разбрали, че предишната група, излязла от обкръжението през руска територия, ще бъде съдена в Украйна за дезертьорство.
Сръбският вестник "Блиц" информира, че пътниците, пристигащи от обхавнатите от епидемия ебола страни, ще трябва да преминават карантина, преди да влязат в страната. Министърът на здравеопазването на Сърбия казва, че летищата са най-застрашени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44