Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква чества християнския празник Преображение Господне

Българската православна църква отбелязва големия християнски празник Преображение Господне. Чества се едно от най-значимите евангелски събития - явяването на Иисус Христос пред тримата си ученици Петър, Яков и Йоан. Това събитие се е случило, за да предпази апостолите от тъгата и съмнението при вида на христовото страдание и за да укрепи вярата им в Бог.

Църквата установява отбелязването на този велик християнски празник още в първите векове на християнството, за да ни напомня, че Господ е навсякъде в нас, с нас и около нас.

В българската национална традиция 6-и август е популярен като Преображение Господне. Този църковен празник се е превърнал в разказ за доброто и злото, за щастието и нещастието, за позволеното и непозволеното в живота, който винаги е бил подвластен на неговата особена езическа суеверност и необикновен респект към християнската религия.

Старо народно поверие е, че в нощта срещу Преображение Господне небето се отваряло и пред небесната врата заставал Господ. Този, който успеел само да го зърне, бил щастлив, а това, което си пожелаел се сбъдвало. Но, за да видиш Бог, трябвало да си чист като утринна роса в своите помисли и дела.

Днес Патриарх Неофит ще отслужи тържествена света литургия в столичния храм "Преображение Господне".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44