Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата "Преображение Господне" в Боровец отбеляза храмовия си празник

Снимка: Радио Благоевград

Днес първата и единствена у нас дървена църква в курорта Боровец "Преображение Господне" отбеляза храмовия си празник и 80 години от освещаването си.

Много миряни от двете съседни духовни околии – Самоковската и Ихтиманската – от невръстни деца, младежи, цели семейства до хора с посребрени коси дойдоха на празника въпреки студеното и дъждовно време.

Тържествена света литургия и водосвет отслужи йерей Любомир Манов, след което по традиция освети и първото ранно узряло грозде от тазгодишната реколта, от което всички присъстващи на църковната служба миряни вкусиха. Църковната служба бе украсена с чудесните песнопения на дамския хор при Девическия манастир "Покров на Пресвета Богородица" в Самоков с диригент Димчо Тосков. Своето първо причастие след петдневния пост си взеха двайсетина миряни.

Църквата в Боровец е построена през далечната 1933 година с доброволни дарения от местни собственици на вили, известни и влиятелни общественици и учени, както и със средства на цар Борис III. Архитектът е от австрийски произход, а храмът е изграден в типичен готически алпийски стил Това му придава една уникалност, непривичност за останалите християнски църкви в страната, но се вписва чудесно в красивата рилска природа.

Боровецката дървена църква е една от забележителностите в района и е включена като обект в "Дестинация Рила - четири сезона" по реализиращият се европейски проект "Подкрепа за развитие на регионален маркетинг на туристическа дестинация - Самоков - Долна баня - Сапарева баня".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44