Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роми, чиито домове в Стара Загора бяха съборени, твърдят, че общината не им дава терени за строеж

Снимка: Венелина Попова

Роми, останали без дом след събарянето на къщите им в Стара Загора, не могат да получат нито общински жилища, нито парцели с отстъпено право на строеж, съобщи пред кореспондента на БНР ромско семейство, което над две седмици няма къде да се настани. Ромите обясниха, че имат необходимите документи за строеж, но от общината им отказвали терени, не ги настанявали и в общински жилища.

Всеки ден съм в общината. Някакви сесии правят, а тези сесии трябваше да бъдат, преди да съборят къщите, да направят парцели и тогава да съборят, за да могат да се настанят веднага хората, да строят, нито жилище мога да получа, нито мога да направя дом. Сега ще си направя дървена колиба, там, където ни събориха.

Заместник-кметът Йордан Николов обясни за "Хоризонт" проблема с отказа на Общинския съвет на последната сесия да гласува за останалите без домове роми безплатни парцели с отстъпено право на строеж в няколко квартала в Стара Загора. За други ромите можели да участват в търгове, които се провеждат постоянно. Според Николов на този етап общината е подготвила за роми, които отговарят на условията пет жилища под наем от Общинския фонд. Досега има заповед за настаняване на едно семейство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44