Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 млрд. евро за България предвижда одобреното споразумение за партньорство с ЕК

До 2020-а година можем да получим от европейските инвестиционни и структурни фондове близо 10 милиарда евро - това предвижда одобреното от Европейската комисия споразумение за партньорство с България. 7 милиарда и 600 милиона евро са по линия на политиката за сближаване, 2 милиарда и 300 милиона - за развитие на селските райони, и 88 милиона - за морско дело и рибарство. Парите ще бъдат разпределени в общо 7 оперативни програми, които имат за цел да повишат икономическия растеж и заетостта у нас, да стимулират малкия и средния бизнес, научните изследвания и иновациите, както и да подобрят енергийната ефективност, здравеопазването, образованието, управлението и обществените услуги.

До 2020-а година броят на хората, живеещи в бедност трябва да намалее драстично, заетостта трябва да се повиши до 76 на сто при сегашен дял от 63,5, а младежката безработица да спадне близо 4 пъти – до 7 процента. Срещу парите, които ни отпуска, Брюксел ще изисква още енергийната ефективност да бъде увеличена с 25 на сто, делът на възобновяемите източници – до 16 на сто, както и България да инвестира значително повече в научни изследвания и иновации. Броят на децата, които отпадат от образователната система ще трябва да намалее, този на младите висшисти да се увеличи, а времето за предоставяне на административни услуги да се съкрати наполовина.

Комисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор обърна внимание, че България ще получи за заетост, квалификация и борба с бедността 1,5 милиарда евро от социалния фонд, което е с 20 на сто повече от досега.

Колегата му Йоханес Хан, който отговаря за регионалното развитие, нарече одобреното днес споразумение жизненоважен, стратегически план, който поставя България на пътя на заетостта и икономическия растеж. По думите на Хан занапред ще е важна не скоростта, а качеството на усвояване на парите.

Говорителката на Йоханес Хан - Ширин Уилър коментира за БНР, че Европейската комисия планира най-късно до края на годината да бъдат утвърдени и оперативните програми, с което ще започне и реалното усвояване на парите.
Уилър категорично отрече връзка между одобряването на споразумението и смяната на властта у нас - по думите й, днешното решение на комисията е не политическо, а техническо.

Цялото интервю на Диана Чепишева с Ширин Уилър чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44